Trygghet er en grunnpilar i omsorgen for barn og unge. Det er vi, som i det daglige arbeider i møte med barn, har størst handlingsrom for å legge til rette for at hvert enkelt barn skal oppleve både fysisk, emosjonell, relasjonell og kulturell trygghet. Barns trygghet henger sammen med relasjonen til tilgjengelige voksne. Særlig gjelder dette for traumatiserte barn og unge.
Trygghet handler om gode oppvekstmiljø for barn og unge. Dette innebærer å ha det trygt og godt hjemme, på skole/barnehage og på fritiden, herunder gode venner, trygge voksenrelasjoner og en trygg og forutsigbar hverdag.
Trygghet handler også om forebygging og håndtering av krenkelser som vold, overgrep, mobbing og lignende. Vi må ha tiltak og retningslinjer for å oppdage risikosituasjoner og iverksette kontrolltiltak.
De voksnes rolle må i denne sammenhengen også trygges. Oversikt og trygghet på sin egen arbeidsplass, herunder trygghet i egen rolle, er viktig her. Derfor vektlegger RVTS Sørs program i Menneskemøtekompetanse også jobbtrivsel som grunnlag for oversikt og trygghet.
«Trygghet for barn: forutsigbarhet, relasjonell oversikt og forventning, og muligheter til situasjonell og emosjonell håndtering».