Hopp til hovedinnhold

Et godt midlertidig hjem

Mottak for asylsøkere

Om programmet

Innledning

Dette er et kompetanseutviklingsprogram utviklet av RVTS Sør. Programmet er for ansatte i mottak for enslige mindreårige asylsøkere. Dette programmet gjennomføres i løpet av 2022 og bygger på̊ «Et godt midlertidig hjem», som tidligere er gjennomført i mottakene, og «Veileder i traumebevisst og relasjonsbasert omsorg».

https://www.traumebevisst.no/program/etgodtmidlertidighjem/

https://rvtssor.no/ressurser/publikasjoner/66/traumebevisst-og-relasjonsbasert-omsorg/

Programmet gjennomføres i hvert enkelt mottak og er for alle ansatte. Det vil avholdes et innledende og avsluttende møte med mottaksleder, barnefaglig ansvarlige og evt. andre fagansvarlige i hvert enkelt mottak, samt løpende kontakt med ledelse underveis i prosjektperioden.

Programmets målsetting

Programmet skal bidra til et faglig godt omsorgstilbud for enslige mindreårige asylsøkere i mottak. Vi vektlegger relasjonsbasert omsorg, jfr nevnte veileder.

Programmet har følgende læringsmål:

  • God hverdagsomsorg: Deltakerne skal utvikle kompetanse, verdier og holdninger som gir grunnlag for god traumebevisst praksis i mottaket. Dette skal istandsette ansatte til å være trygge og ivaretakende voksne.

  • Styrke deltakerne i gjennomføringen av «de vanskelige samtalene», inkludert samtaler ved intervensjoner i kriser og ved selvmordstanker.

  • Styrke barnefaglig kompetanse i mottaket gjennom utvikling av felles verdigrunnlag og fagforståelse. ̊

  • Styrke mottakenes arbeid med å selvstendiggjøre og forberede beboerne på voksenlivet. Overgang fra ema-mottak til voksenmottak, evt bosetting i kommune eller retur til hjemland.

Programmet skal tilpasses lokalt etter behov på̊ hvert enkelt mottak.

Omfang

Programmet består av tre samlinger (2 + 3 + 2 dager) for alle ansatte i hvert av mottakene. Det legges opp til møte med mottaksleder/ barnefaglig ansvarlige/ andre fagansvarlige der fokus er på̊ avklaringer i forkant av programoppstart, og erfaringsinnhenting i etterkant av undervisningsdagene.

Organisering

Kompetanseutviklingsprogrammet forankres gjennom skriftlig kontrakt med leder av UDI regionskontor Sør og leder av RVTS Sør. UDI bidrar til at mottaksleder deltar og tar ansvar for at ansatte møter i programmet. RVTS Sør vil ha en egen prosjektkoordinator som kontaktpunkt med UDI Sør.

Arbeidsoppgaver

Før første samling
Mottaksleder og barnefaglig ansatte skal gjennomføre RVTS Sør sitt digitale grunnkurs i traumeforståelse og traumebevisst omsorg som forberedelse til programmet. Øvrige ansatte kan delta.

Mellom samlingene
Ansatte vil få oppgaver å arbeide med mellom samlingene. En viktig forutsetning for dette utviklingsarbeidet vil være at den enkelte ansatte jobber aktivt med å utvikle egen kompetanse og reflekterer over egen praksis. Videre skal ansatte knytte teorien og øvelsene i samlingene opp mot hverdagspraksisen i arbeidet med ungdommene i mottaket.

Programmets hoveddeler

A. Lederstøtte for mottaksleder/ barnefaglig ansvarlige, og evt andre fagansvarlige

  1. Avklaringsmøte
    Møtet avholdes i forkant av Samling 1, og vil vare 2-3 timer. 
    Målsetningen for møtet er forankring av kompetanseutviklingsprogrammet i ledelsen og faglig ansvarlige i mottaket. Formulering av målsettinger ved de ulike mottak, samt identifisering av ressurser og mulige utfordringer.

  2. Oppsummering og lokal evaluering
    Erfaringsinnhenting med mottaksledere og fagansvarlige, hvor fokus vil være på følgende:
    - Hva har vært nyttig?
    - Forbedringspotensialer?
    - Oppsummering og veien videre

B. Samlinger for ansatte i ema-mottakene

  1. Samling 1 «Traumebevisst og Relasjonsbasert omsorg»
    2 dager
    På denne samlingen vil vi vektlegge oppsøkende miljøarbeid, basert på̊ relasjonsbasert omsorg.

  2. Samling 2 «Narrativ praksis og Tankekartet» 
    3 dager
    Denne samlingen vil bestå av en dag med ansatte hvor det blir en innføring i Narrativ Praksis og Tankekartet som metode. De neste to dagene vil være for ungdommer og ansatte sammen, hvor ungdommene jobber med sine individuelle Tankekart i grupper og får tilbakemeldinger fra både ansatte og andre ungdommer.

  3. Samling 3 «VIVAT»
    2 dager
    Førstehjelp ved selvmordsfare er et todagerskurs som gir kompetanse til å oppdage signaler på selvmordstanker og gi førstehjelp ved selvmordsfare. Kurset gir mulighet til å bli mer bevisst egne holdninger til selvmord. Kurslederne gjennomgår kunnskap om selvmordsatferd og viser en modell for intervensjon ved selvmordsfare. Vi øver på å bruke modellen.

Last ned som PDF


Vi er en del av Stiftelsen Pilar Pilar