Program


75 minutters omvisning i utstillingen sammen med formidler på Nobels Fredssenter kl 15:


En kniv stukket tvers gjennom kjernen av en halv papaya og små lekesoldater på en naken rygg. Slik illustrerer fotograf Cristina De Middel grusomhetene bak årets fredspristildeling i utstillingen "Kroppen som slagmark". Opp igjennom historien har seksuell vold blitt brukt som et våpen i krig. Voldtekt, grov seksuell vold og seksuelt slaveri brukes for å spre frykt, belønne soldater eller for å utrydde hele folkegrupper.

Historiene i utstillingen kommer fra kvinner, menn og barn som har vært utsatt for seksuell vold i krig og konfliktområder verden over. "Volden er i mange tilfeller så brutal at den nesten er umulig å formidle gjennom dokumentarfoto", sier de Middel. Hun har tolket temaet seksuell vold i krig gjennom en serie med arrangerte fotografier, tatt ved hjelp av statister i Nigeria i november 2018.

Her er et sitat fra utstillingen:
"Det skjedde oss alle: småjenter, bestemødre. Reglene var enkle. Hvis du holder deg rolig når de voldtar deg, banker de deg ikke opp. Om du gjør motstand vil de slå deg, og kanskje til og med bruke pistolen inni deg."
Kvinne (27), borgerkrigen i Sør-Sudan  

Omvisningen kan bestilles av deltakere til Nasjonal fagkonferanse om seksualisert vold