Hopp til hovedinnhold

Ytringsfrihet og toleranse

Zoom

Sted:
Zoom

Dato:
24. november 2022

Deltakerpris:
Gratis

Påmeldingsfrist:
23. november 2022

Fagdag

Zoom-lenke sendes ut 24. november, kl 09.

Hva innebærer ytringsfrihet og toleranse? Hvordan møte intoleranse og krenkende ytringer? Og hvordan kan vi bidra til utvikling av et inkluderende samfunn? 
 
Kommuner og frivillige har satt Ytringsfrihet på dagsorden og løftet arbeid for demokrati, inkludering og mangfold. Samtidig har Ytringsfrihetskommisjonen fullført sitt arbeid og lansert sin rapport. Gjennom denne fagdagen (2022) og et digitalt årshjul (2023), ønsker vi i å bidra til kunnskap om ytringsfrihet og toleranse, og løfte god praksis i arbeid med å skape inkluderende samfunn. Dette er en del av RVTS’enes arbeid (og nasjonale samarbeid) mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

Forelesere

Einar Øverenget er professor i filosofi ved Høgskolen i Innlandet. Han er en aktiv samfunnsdebattant og har også skrevet en rekke bøker. Han har jobbet særskilt med etikk og politisk filosofi. Og har vært opptatt av å knytte dette til aktuelle debatter. Ikke minst har han vært opptatt av fremveksten av autoritære og totalitære politiske ideologier. I sin siste bok «Intoleransens inntog» viser han hvordan sosiale medier kan gi fremvekst av intoleranse og ekstreme politiske ideologier.

Deeyah Khan er født i Norge av muslimske immigranter, med far opprinnelig fra Pakistan og mor fra Afghanistan. Hun er en anerkjent internasjonal filmskaper som har vunnet en rekke priser for sine filmer, blant annet: Jihad (2015) og White Right: Meeting The Enemy (2018). I disse dager lanserer hun sin nyeste dokumentar: «Behind the Rage: America´s Domestic Violence». Filmene kjennetegnes av Deeyah Khans imponerende evne til dialog og kommunikasjon, hennes ønske om å finne dypere menneskelige årsaker bak ekstreme ytringer, handlinger og holdninger. Gjennom å bekrefte, forstå og anerkjenne, skaper hun muligheter for å utfordre, og deri ligger det potensiale for endring.
Einar Øverenget
Einar ØverengetProfessor i filosofi ved Høgskolen i Innlandet

Deeyah Khan
Deeyah KhanInternasjonal filmskaper og menneskerettighetsaktivist

Torsdag 24. november

12:30
Intro og velkommen

12:45
Einar Øverenget
"Når ekstremisme begynner å gi mening."

13:30
Pause

13:45
Deeyah Khan
"Looking for the cracks of humanity."

14:45
Tilbakemeldinger og avslutning

15:00
Slutt

Påmelding


Vi er en del av Stiftelsen Pilar Pilar