Hopp til hovedinnhold

Ny barnebok om trygge (og ikke så trygge) voksne

I disse dager lanserer RVTS Sør barneboken «Bim og Iskremfabrikken». En bok om trygge voksne, følelser og vennskap.

Illustrasjon: Julia Torjak/Mikrofilm
Illustrasjon: Julia Torjak/Mikrofilm
Siri L. Thorkildsen

Siri L. Thorkildsen
Kommunikasjonsansvarlig, RVTS Sør
04.12.2023, kl. 00:30


Bestill boken her.

Hver fredag i et helt år har Bim handlet for fru Skjære, for å få råd til den gylne billetten som gir ham en tur til selveste Iskremfabrikken. Som han gleder seg! Alle de andre i klassen har allerede vært der, men ikke Bim. Dette har hen drømt om hele livet, og nå! Nå er det endelig Bims tur.

Men så lett skal det ikke være, å komme seg av gårde til den store drømmedagen. Bim havner i trøbbel, og møter på veien skumle og dumme voksne, snille venner, og store følelser. Går dette bra til slutt, mon tro?

En bok for barnehylla
Bim og Iskremfabrikken er boken for deg som er sammen med barn, enten det er på jobb eller hjemmebane. Dette er en spennende og varm fortelling, men også en bok som åpner opp for gode samtaler om det som kan være litt vanskelig i livet. Den kan brukes som et verktøy, der du som voksen kan hjelpe barn med å sette ord på tanker, følelser og behov rundt trygge relasjoner.

Bim og Iskremfabrikken er boken for deg som er sammen med barn, enten det er på jobb eller hjemmebane.

Mange barnebøker som åpner opp for å snakke om vanskelige tema blir ofte stående i voksenhylla, fordi vi voksne blir redde for hva som kan skje hvis barn leser slike bøker alene. Bim og Iskremfabrikken er ikke en slik bok. Den skal være trygg å lese, alene eller sammen.

Du som voksen vil få tilgang til en nettressurs der du finner utdypende fagstoff om temaene, slik at du kan føle deg godt rustet til å snakke med barn om livet.

Du som voksen vil få tilgang til en nettressurs der du finner utdypende fagstoff om temaene.

Tre temaer om livet
Boka handler som sagt om trygge voksne, følelser og vennskap. Tre tema som er viktige for barns utvikling.

I boken møter Bim mange ulike typer voksne. Noen er mer hjelpsomme og trygge enn andre, og vi kan nok alle kjenne oss igjen i de ulike typene, til ulike tider. I boken møter vi skumle voksne, strenge voksne, svake voksne, fjerne voksne og trygge voksne. Vårt håp er at boken gir barn rom for å undre seg sammen med deg, der de også kan sette ord på hvilke voksne de har i livet sitt.

Vårt håp er at boken gir barn rom for å undre seg sammen med deg, der de også kan sette ord på hvilke voksne de har i livet sitt.

Kanskje det også setter i gang refleksjoner om hvordan du vil være i møte med andre. Vi håper du finner inspirasjon til hvordan du kan være en god og trygg omsorgsperson, og hva du kan gjøre hvis du er bekymret for et barn – og også hva du kan gjøre når du ikke er den beste versjonen av deg selv.

I boken opplever Bim også en stor variasjon av følelser, som varierer i styrke og uttrykk. Som mennesker trenger vi å kjenne, forstå og akseptere følelsene våre for å kunne ha det bra med oss selv og med andre. Følelsene våre sier i fra om hvilke behov vi har, de gir motivasjon og opplevelse av mening med livet. Det viktigste i et barns liv er opplevd trygghet, og gode relasjoner til trygge voksne. Vi ønsker at boken stimulerer til gode samtaler rundt ulike følelser, hvordan vi viser dem og hva som kan hjelpe oss når vi har det vondt. Kanskje også boken hjelper deg som voksen til å bli tryggere i å møte barn som har store følelser.

Vi ønsker at boken stimulerer til gode samtaler rundt ulike følelser, hvordan vi viser dem og hva som kan hjelpe oss når vi har det vondt.

Vennskap er det tredje temaet som boken handler om. Det å høre til, og føle seg elsket, er det viktigste behovet vi mennesker har. Fra et evolusjonsperspektiv har vi mennesker lært oss at flokken betyr trygghet, beskyttelse og liv. Uten flokken står vi i fare for å dø. Dermed har det blitt printet inn i oss lenge før vi ble født, at vi trenger andre mennesker for å klare oss – for å ha det godt.

Når mennesker deler gode øyeblikk skapes det psykiater og spedbarnsforsker Daniel Stern kaller for «moments of meeting». Det er i øyeblikk som dette, når du virkelig blir lyttet til og forstått – og der positive følelser deles – at det ligger muligheter for at det kan skapes helhet og tillit mellom to mennesker. Og heldigvis for Bim så får hen oppleve slike øyeblikk i boken også.

Vi håper boken om Bim og Iskremfabrikken gir dere gode øyeblikk sammen, trygge samtaler og en følelse av å dele noe verdifullt.

Vi håper boken om Bim og Iskremfabrikken gir dere gode øyeblikk sammen, trygge samtaler og en følelse av å dele noe verdifullt.

Bestill boken her.


Illustrasjon: Julia Torjak/Mikrofilm

Relaterte artikler
Siste nytt

Vi er en del av Stiftelsen Pilar Pilar