Hopp til hovedinnhold

Ny app fra RVTS Sør: En hjelp til barn med uro i kroppen

Appen «Fall til ro» er ment til hjelp for barn som strever med mye uro i kroppen, og som trenger litt hjelp til å puste med magen eller koble seg på.

Siri L. Thorkildsen

Siri L. Thorkildsen
Kommunikasjonsansvarlig, RVTS Sør
13.05.2022, kl. 00:00


Last ned "Fall til ro" - Klikk her

Appen, som er utarbeidet av ansatte ved RVTS Sør, kan brukes av alle som er sammen med barn, og passer barn fra fire til ti år. Øvelsene i appen, som heter «puste med magen» og «koble seg på», kan blant annet brukes hjemme, i klasserommet når barna trenger en pause, eller i barnehagen når barna skal ha kosestund, i barnegrupper og terapier. Den kan brukes av fosterforeldre og foreldre, behandlere og støttepersoner.

Appen er enkel å bruke, og har et språk som er tilpasset barn i barnehage- og barneskolealder. Alt man trenger er et rolig sted å legge seg ned og lytte.

Puste med magen
Mange barn strever med tankekjør, uro eller strever med å regulere seg ned når de er aktiverte. For barn som har opplevd traumer kan dette være ekstra strevsomt, og de kan oppleve en grunnleggende følelse av utrygghet, uro og avkobling fra seg selv og sine omgivelser. Å ha det slik kan gjøre det vanskelig å ha det bra i hverdagen, og å finne roen når det er hensiktsmessig. 

«Puste med magen»-øvelsen fokuserer på pusten, og er inspirert av oppmerksomt nærvær-tradisjonen, mindfulness og selvmedfølelse.

– Denne appen kan være nyttig på flere nivå. Den kan hjelpe barn til «puste med magen», der de kan kjenne på og oppleve det å være i tilstanden «rolig», «avslappet». Her kan de oppleve og erfare, sammen med en trygg voksen, at det er en bra og ønskverdig tilstand å være i, forteller fagleder ved RVTS Sør, Heine Steinkopf.

Koble seg på
«Koble seg på» er en øvelse der hensikten er å hjelpe barnet koble seg på omgivelsene, andre mennesker, seg selv og det som skjer i øyeblikket. Øvelsen er inspirert av Daniel Siegels «Wheel of awareness».

– Koble seg på-øvelsen kan også være nyttig på flere nivåer. Det er en øvelse i integrasjon, der vi kobler sammen sanseopplevelser med kroppsopplevelser, og vi knytter på tanker og følelser. Det kan bidra til at slike sentrale hjerne/kropp-prosesser – som ytre sansning (hørsel, syn, osv), indre sansning (kroppsfornemmelser), følelser, tanker og opplevelse av tilhørighet blir en del av et bevisst «selv». På sikt kan dette styrke evnen til mentalisering, forteller han.

I appen kan du velge mellom å lytte til to forskjellige stemmer, Roar og Ronja, og du kan også velge mellom øvelsene som er på ca. ti minutter hver.

Begge øvelsene er enkle å gjennomføre, og har et språk som er tilpasset barn i barnehage- og barneskolealder. Alt man trenger er et rolig sted å legge seg ned og lytte.

Det å kunne regulere seg og finne roen, det læres best når vi er sammen med voksne som viser og leder vei. Derfor er det best om det er en voksen som er sammen med barnet når dere skal gjøre øvelsene. I appen kan du velge mellom å lytte til to forskjellige stemmer, Roar og Ronja, og du kan også velge mellom øvelsene som er på ca. ti minutter hver.

Last ned "Fall til ro" - Klikk her

Relaterte artikler
Siste nytt

Vi er en del av Stiftelsen Pilar Pilar