«Å, Pippi, du er vel snill». Alle har vi hørt Annika ytre disse ordene til sin gode venn flere ganger. Verdens sterkeste jente er også nemlig uendelig snill. Historiene om Pippi handler om mer enn bare verdens sterkeste jente – kanskje historiene like mye er fortellinger om betydningen av å forvalte styrken på en klok måte.
RVTS Sør
Nyheter
03.02.2021, kl. 13:00
Skrevet av Gunn Karin A. Thomassen, spesialrådgiver RVTS Sør og Siri L. Thorkildsen, kommunikasjonsansvarlig RVTS Sør
MENNESKEMØTER I BARNELITTERATUREN
Dette er andre del av en artikkelserie om menneskemøter i barnelitteraturen som kommer fra RVTS Sør. I artiklene bruker vi noe av magien og budskapet – slik vi ser det – fra noen av våre mest kjente barnebøker, og kombinerer dette med relevant fagstoff. Ønsket vårt er at artiklene skal belyse, berøre og bevege deg som leser - og inspirere til gode menneskemøter.
**
For kanskje er det slik at vi alle har noe å lære av Pippi. Eller Pippilotta Viktualia Rullgardina Chrysmynta Efraimsdatter Langstrømpe, for å være helt korrekt. Den lille jenta med de røde flettene, som både er så sterk at hun kan løfte tyvene Blom og Dunder-Karlsson opp på toppen av et skap, og samtidig så snill at hun gråter over en død, liten fugleunge. Her kan Pippi kanskje lære oss ett og annet om å kunne være både sterk og snill, samtidig. For noe av det som gjør at vi blir glad i Pippi er at hun omfavner seg selv.
Selv verdens sterkeste jente er en sårbar sjel.
Hun vet at hun ikke kan pluttifikasjonstabellen eller hva som er fem pluss sju. Likevel møter hun opp i klasserommet uten frykt, og med et åpent sinn og mye humor. Pippi lever helhjertet. Det gjør at hun kan være tingleter i Tommys og Annikas liv, finne gullet i sine to aller beste venner i livet, og la dem blomstre.
En Pippi i livet
Noen ganger i livet kan det være godt å ha en som Pippi med oss.
Vi har vel alle vært i en situasjon der vi har følt oss små og uviktige i møte med en annen.
Det kan ha vært i arbeidslivet eller på privaten, i møte med autoriteter eller når livet er vanskelig – slik livet kan være. Hvor makt-ubalansen kjennes på kroppen, og den sterke får oss til å føle oss svake. Der vi ikke blir spilt gode, der vi ikke tør være oss selv. Og noen ganger har vi kanskje opplevd det motsatte: At det var vi som fikk andre til å føle seg små og svake.
Tommy og Annika har nok aldri følt det slik med Pippi, til tross for at det er verdens sterkeste jente de har med å gjøre.
Å være sterk kan være en kraftfull ting som kan brukes til godt, og til vondt.
De fleste av oss ønsker nok å møte andre med godhet og kjærlighet. Men det er noen ganger lettere sagt enn gjort. Vi kan ofte bli blinde for vår egen makt, stilling og styrke i relasjonen, vi kan oppfattes som sterkere enn det vi egentlig er – og skumlere. Vi kan skyve mennesker vekk fordi vi blander styrken vår med en redsel og skam for å slippe til vår egen sårbarhet. Resultatet kan bli en svakhet som kan skade relasjonen mer enn den styrker menneskemøtet.
Når vi blir redde for å bli såret eller «avslørt» kan vi også bli svake – og oppfattes som en skummel løve når vi egentlig føler oss som en liten mus.
Det kan stoppe oss fra å møte andre med den godheten vi selv ønsker å bli møtt med. Hvordan kan vi klare å leve helhjertet – og stå støtt, slik Pippi gjør? Hvordan kan vi være like sterke som verdens sterkeste jente, uten å skremme folk vekk?
Den lille jenta med de store skoene
Pippi står støtt i sine verdier, tross sine altfor store sko. Når vi møter andre mennesker vil en solid forankring i verdier bety at vi mestrer å stå i tøffe ting når vi ser at det trengs. Vi tåler stormer og ubehag, kritikk og motstand. Vi tør å være synlige, som Pippi. Det kan bety enormt mye for den som trenger oss.
Det er disse verdiene Pippi viser når hun møter tyvene, etter de har stjålet kofferten hennes med alle gullpengene oppi. Hun er tydelig på hva hun mener om deres oppførsel, men er likevel raus og forståelsesfull midt oppi det hele. Ja, hun gir dem til og med en gullpenge hver.
Hun er sterk og klok, åpen og snill, på en og samme tid.
Det er lett å være snill med de som er snille mot oss.
Men er vi bevisste på hvem vi vil være, og verdisettet vårt, vil vi også kunne møte de som utfordrer oss med et åpent blikk og et varmt hjerte. Og som Pippi selv sier så fint: «Den som er veldig sterk må også være veldig snill».
Pippi-mentaliteten
For Pippi har hjerte for seg selv, men også for andre.
Hun forvalter den rikdommen hun besitter på en måte som bevarer godheten.
De rundt henne merker at hun er trygg, og at hun omfavner seg selv på godt og vondt. Selv om hun viser det på de mest finurlige – og til tider overdrevne – måter, så lever hun sant og modig. Hun våger stort. Det kan nok være skummelt, spesielt når du har en far som er konge på en sydhavsøy langt, langt borte – og en mor som er i himmelen. Og der to politimenn, to tyver, og den iherdige «velgjøreren» Prusseluskan vil bestemme over deg.
Skal vi klare å forankre et solid verdisett i oss selv som setter spor i møte med andre, handler det om å være bevisst egne sårbarheter og styrker. En slags Pippi-mentalitet.
Å vedkjenne seg – og omfavne – sin egen sårbarhet kan hjelpe oss å forstå, føle med og ville møte andre med den godheten vi selv ønsker å bli møtt med.
Det er da verdiene våre blir synlige for oss – og for de rundt oss – i både handlinger og ord.
Forsker på sårbarhet, Brené Brown, sier at når vi tror på at vi er gode nok vil vi frigjøre oss fra skam og bli gladere, helere og lykkeligere sammen med andre mennesker. Da evner vi å møte mennesker på en bedre måte. Vi står stødigere.
Hun sier samtidig at vi må være forsiktige med å blande svakhet og sårbarhet. For det er nemlig en forskjell. Svakhet er manglende evne til å bli såret eller skadet. Mens sårbarhet handler om å blottstille seg, og gjøre seg åpen for å bli såret.
Pippi slenger seg ut i livet – på godt og vondt. Hun tenker kreativt og fantasifullt, og stiller seg leken og undrende til alle hun møter. Det er så sårbart det kan bli. Og samtidig så helhjertet og sterkt.
Det ville vært skrekkelig, skrekkelig kjedelig – og fryktelig trist – om vi som er sterke ikke tar innover oss at vi er hele mennesker, og møter andre på en snill måte.
Med åpne hjerter, varme blikk og leken undring. At vi omfavner hele oss, på godt og vondt, og at vi våger å gå på trynet. Der vi inkluderer andre. Våger å ta den vanskelige samtalen, synge sangen, møte blikket. Utvise stort vågemot, slik Pippi gjør.
Stå støtt i egne sko – sett spor i andres liv
Pippi lever modig – og står støtt i sine altfor store sko.
Å leve modig er vanskelig. Vi snubler og faller, alle sammen, før eller siden. Alle har vi vår egen bagasje som vi har med oss i møte med andre. Våre styrker er det vakreste med oss, men det er også sårbarheten. Egentlig burde alle grave fram sin indre Pippi, omfavne styrken og sårbarheten som er i akkurat dine vakreste deler.
La derfor Pippi minne oss på å leve helhjertet i all sin u-perfekthet i møte med den som trenger oss. La oss kaste skammen og redselen over å mislykkes, eller ikke å vite svaret, på havet (helt til en sydhavsøy, om nødvendig), og bare være den man er – sterk og sårbar på samme tid – og stå støtt i eget liv akkurat som man er.
Sterk og snill, to ord som i grunn bør høre sammen. For når de sterke er snille og har medfølelse for seg selv, omfavner sine verdier, sin sårbarhet og lever helhjertet, vil asymmetrien i menneskemøtene jevnes ut. Og det er da vi kan hjelpe andre på en sterksnill måte med mye kjærlighet, slik Pippi gjør.
Og vet du, det å stå støtt i sine egne sko – uansett hvor store de noen ganger kan føles – er det som kan være med på å sette spor i andres liv.
Inspirasjonsliste
Astrid Lindgrens bøker om Pippi Langstrømpe.
Brené Brown (2013) Uperfekt – våg å vise hvem du er. Oslo: Cappelen Damm
Vi anbefaler også å lese Agnes Bjorvands fantastiske arbeid på Pippi Langstrømpe.