Hopp til hovedinnhold

Tradisjonen lenge leve

Når minner om tradisjonsrik feiring og barndomsminner presser på. Når tett-i-tett med vonde sko blir til hjemmefeiring og stille morgenstund. Da er det fint å tenke på at det likevel kan bli en 17. mai vi vil huske i årene som kommer.

Illustrasjonsbilde: 123rf.com
Illustrasjonsbilde: 123rf.com
Siri L. Thorkildsen

Siri L. Thorkildsen
Kommunikasjonsansvarlig, RVTS Sør
16.05.2020, kl. 00:3017. mai 2020. Det blir en dag for historiebøkene.

Det blir en dag uten barnetoget opp Karl Johan, uten gardisten som byr opp den bunadskledde tilskueren til dans. Det blir uten borgertog med herlig galskap, og takk og lov vil noen si; en 17. mai uten leting etter poden i mylderet av folk på festplassen.

Det blir en dag med så utrolig mye mer enn det. Og noe annet enn det. Og likevel, ja – jammen meg likevel – blir det en nasjonaldag akkurat som før.

For tradisjonene, de lever videre i de små tingene.

Og hvordan vi snakker – og tenker – om denne dagen, vil hjelpe barna huske at 17. mai 2020, det var en flott dag.

Flagget skal vaie, sangen synges. Vi skal pynte oss, om enn for oss selv og våre nærmeste. Isen finnes fortsatt, og pølsene likeså. En koselig, litt for lang, prat med naboen – et «gratulerer med dagen!» mens poden drar deg i skjørtekanten fordi han vil ha din oppmerksomhet. Det er så fint å prate med naboen, spesielt i dag.

Leken er der. En drivkraft for glede. En potet i en skje – det er oppskriften til mye latter og moro, når løypa kan gå opp fjellknausen bak huset og en rundtur i gata. En våt svamp på en stakkars pappa kan bli et høydepunkt. Hagelekene likeså. En liten premie på lur? Det er jo 17. mai 2020.

Det er lov å leke, i år som i fjor.

Hvor mange is klarer dere egentlig å spise på en dag? Jeg tror jeg klarer ti. Men jeg stopper nok ved tre og overlater resten til den i familien som er mer utholdende.

Et spontant barnetog i gata med blåsere, kaserollelokk og blokkfløyter (og masse plass mellom tog-gåerne) er like bra som Kampen janitsjar foran Slottet, spør du meg. Hipp hipp hurra!

Hvordan tenker vi – og snakker vi – om 17. mai 2020?
Hvilke tradisjoner vil vi holde på, selv om ikke alt blir akkurat det samme?

Det er i de små tingene de store minnene skapes.

Gratulerer med dagen!

Siste nytt

Vi er en del av Stiftelsen Pilar Pilar