Hopp til hovedinnhold

Samtalehjelp til deg som er bekymret for et barn

Mange synes det kan være vanskelig å snakke med barn vi mistenker kan være utsatt for vold eller overgrep. Derfor har RVTS utviklet SNAKKE, en digital opplæringsplattform som tar i bruk nyskapende spillteknologi. Nå opplever plattformen økt aktivitet fra folk som ønsker å øve seg på temaet.

Skjermdump fra snakkemedbarn.no
Skjermdump fra snakkemedbarn.no
Siri L. Thorkildsen

Siri L. Thorkildsen
Kommunikasjonsansvarlig, RVTS Sør
24.03.2020, kl. 09:44


Opplæringsportalen SNAKKE er åpent tilgjengelig på www.snakkemedbarn.no.

Se filmer nederst i artikkelen.

I disse hjemmekontor-tider har plattformen fått et kraftig hopp i antall besøkende som ønsker å øve seg på å snakke med barn, noe som gleder spesialrågiver i RVTS Sør, Anne-Lill Nilsen.

– Undersøkelser viser at det å snakke med barn om vold og overgrep er vanskelig. Voksne er redde for å ta feil eller å gjøre vondt verre. Vi er redde for å re-traumatisere barnet, og vi er redde for følgene for det som kan skje hvis vi spør. Det er så mye som forstyrrer oss og gjør oss utrygge, som hjelpere. Derfor er det så viktig at vi har øvelsessverktøy for å snakke med barn om vår bekymring om vold og overgrep, forteller Nilsen.

SNAKKE er utarbeidet av alle RVTSene i Norge, og er et sted du som hjelper kan hente kunnskap og erfaring, se filmer og øve på samtaler om vold og overgrep i en simuleringsmodul.

Målsettingen er at alle voksne som jobber med barn skal bli trygge nok til å snakke med barna om deres opplevelser.
 Anne-Lill Nilsen, RVTS Sør

– Vi har fokus på praktisk øving, og bedre dialog med barna. Det jeg ønsker aller mest er at de som bruker dette verktøyet skal sitte igjen med en følelse av at denne samtalen kan jeg ta. Jeg er en trygg voksen som tør å spørre, sier spesialrådgiver Ane Simonsen i RVTS Øst.

Mer handlingskompetanse
Anne-Lill Nilsen sier målet med dette spillet er å gi hjelperne konkret handlingskompetanse.

– Å vite hva kan jeg si, helt konkret, det er viktig når det kommer til å hjelpe med å avdekke vold og overgrep. Det er vanskelig å finne ordene, og det er ubehagelig å ta samtalen. Så vi velger altfor ofte å la være. Å øve seg på dette er derfor utrolig viktig, sier Anne-Lill Nilsen.

Denne nettsiden vil gi deg tips til gode setninger, og rom for å feile.
 Anne-Lill Nilsen, RVTS Sør

– Det er nemlig ingen eksamen man skal bestå i SNAKKE. Dette er et intuitivt spill der man lærer noe om seg selv, og blir tryggere på seg selv og hva man kan si.

Opplæringsplattformen SNAKKE er en del av regjeringens tiltaksplan, og utviklet av RVTS nasjonalt på oppdrag fra Barne- ungdoms- og familiedirektoratet. SNAKKE skal øke fagkunnskap, men aller mest gi handlingskompetanse hos alle hjelpere som arbeider med barn.

Flere deler
SNAKKE har flere deler; SNAKKELAB, SNAKKEsim og en kunnskapsdel LærMer.

I SNAKKELAB vises filmer av barn i samtale med en voksen. Samtalen er ment som læring og inspirasjon til å reflektere over egen kunnskap og egne følelser. Hva kan jeg møte i en slik samtale? Ville jeg valgt den samme tilnærmingen som på filmen eller ønsker jeg å gjøre noe annet? Hvordan er vi enige om å gjøre det hos oss?

SNAKKEsim er simulering av samtaler med barn. Du går inn i rollen som en voksen stilt overfor barn du tenker kan ha blitt utsatt for overgrep, vold eller annen form for omsorgssvikt. Gjennom en simulert relasjon kan du øve deg på bedre dialog med barn og unge.

I LærMer kan du lese om det du blir opptatt av når du spiller eller ser film. Hvordan samtale med barn, hva er mitt ansvar og hvordan kan jeg forberede meg?

Vi håper plattformen gjør deg tryggere og modigere når du møter barna som trenger at du snakker med dem om din bekymring.
 Anne-Lill Nilsen, RVTS Sør

– Samt at den gir deg konkrete tips som gjør at du kan være deg selv, tilstede og åpen slik at barnet får en god anledning til å fortelle, sier hun avslutningsvis.

Anne-Lill Nilsen om det å snakke med barn:

 

Se film om SNAKKE:

Siste nytt

Vi er en del av Stiftelsen Pilar Pilar