Hopp til hovedinnhold

Nyansene som avgjør

Å se nyansene og det store bildet er avgjørende for hvordan vi møter mennesker på flukt. Dette var ett av temaene da Arne Strand og Bjørn Tore Godal snakket under fagdagen om Afghanistan denne høsten.

Foto: Siri L. Thorkildsen
Foto: Siri L. Thorkildsen
Siri L. Thorkildsen

Siri L. Thorkildsen
Kommunikasjonsansvarlig, RVTS Sør
27.09.2018, kl. 10:52


RVTS Sør og Studentaksjonen ved UiA arrangerte nylig fagdag om Afghanistan. Målet med dagen var å skape et nyansert bilde av et land med en lang historie med en rik kultur, men også mye krig og konflikter. Seniorforsker ved Chr. Michelsens Institutt, Arne Strand, og tidligere utenriksminister, forsvarsminister og handelsminister, Bjørn Tore Godal, snakket begge om landet de har forsket på, tilbragt mye tid i og er glade i.

– Det er ikke til å unngå å snakke om at det har vært mye uro i landet. 64% av landets befolkning er under 25 år, og de har ikke opplevd noe annet enn krig, sier Strand. 

Uforutsigbarheten preger livene til folk. Det gjør noe med deg å hele tiden være på vakt for at noe kan skje. Det gjør noe med deg som person, med ditt indre stress, og det gjør noe med hvilke handlingsmuligheter du har.
 Arne Strand, seniorforsker ved Chr. Michelsens Institutt.

– Afghanere er vant til konflikt. De er nødt til det. Men det gjør også noe med framtidstankene og mulighetene til den oppvoksende generasjon. De må ta valg som vi som vi i Norge ikke har måttet ta siden 1945, sier Strand, som har jobbet i og med Afghanistan i flere tiår. Han opplevde – og overlevde – selv terrorangrepet ved Hotel Intercontinental i Kabul i januar i år.

Til tross for at han selv har kjent på kroppen den usikkerheten som folk lever med, er han tydelig på at dette er et flott og vakkert land, med rik kultur og gjestfrie folk.
– Alt er ikke krig og elendighet, det er viktig for meg å få fram, sier han.

Å se hele bildet
– Jeg forventer ikke at folk skal vite så mye om afghansk kultur, men det er fint om de viser interesse, forteller Abdul Ghafar Noori. Han er selv afghansk flyktning og aktiv i Studentaksjonen. Han har vært sentral i organisering av fagdagen. Hans ønske er at folk får en økt forståelse av landet han kommer fra, og han jobber for å bidra til utvikling i Afghanistan.

I publikum satt det folk fra UDI, FN-sambandet, kommunene, UiA, Arkivet og flere andre som daglig er i kontakt med asylsøkere og flyktninger. Spesialrådgiver ved RVTS Sør, Torunn Fladstad, håper denne dagen har gitt deltakerne kunnskap og interesse for hva mennesker på flukt fra Afghanistan bærer med seg, på godt og vondt.

Jeg tror denne dagen har gitt et mer nyansert bilde av hva de som kommer til Norge har med i bagasjen, og hva de frykter ved mulig retur.
Torunn Fladstad, spesialrådgiver RVTS Sør

De fleste som kommer hit fra Afghanistan kommer hit på grunn av konflikt, krig og vold, melder Strand. Mangel på utdanning og diskriminering er også faktorer som får dem på flukt.

– Men dette er også et land med mye ressurser. Det er vakker natur og det er en enorm gjestfrihet blant de som bor der. Å løfte fram også dette bildet har betydning for hvordan de unge skaper sin identitet som afghanere, forteller Strand.

Dette kan være nyttig å huske for de som møter mennesker på flukt, sier spesialrådgiver Gunnar Eide i RVTS Sør.

Vi må «dobbeltlytte». Til det som er angsten deres, til den vonde historien. Men vi må også klare å høre den gode historien, for den har de også med seg.
Gunnar Eide, spesialrådgiver RVTS Sør

– Det er viktig at hjelperen er begge steder, at de klarer å stå i den trøblete delen av deres historie og samtidig lytte til hva det er som gjør at de finner livsglede og holder ut. Hva de tar med seg av styrke og håp fra der de kommer fra, sier han.

Et humanistisk perspektiv
– Jeg håper vi greier å få et mer humanistisk perspektiv enn vi har hatt i flyktning- og asyldebatten, sier Godal.

Både han og Strand er kritiske til hvordan Norge behandler de enslige mindreårige asylsøkerne fra Afghanistan, og mener den usikkerheten de opplever ved midlertidig opphold og mulig retur, ødelegger for mennesker som trenger trygghet, og som ønsker å bidra i det samfunnet de er kommet til.

Siste nytt

Vi er en del av Stiftelsen Pilar Pilar