Hopp til hovedinnhold

Empatiens kraft

Hun møter «fienden» med genuin, åpen nysgjerrighet. Empatiens kraft har ført til livsendrende menneskemøter for filmskaper Deeyah Khan, og gitt håp om at fellesskapet kan minske kløften mellom oss mennesker.

Foto: Fuuse
Foto: Fuuse
Siri L. Thorkildsen

Siri L. Thorkildsen
Kommunikasjonsansvarlig, RVTS Sør
18.09.2018, kl. 11:03


Deeyah Khan vet. Hun vet at det er mye hat der ute i verden. Hun har følt på det selv, truslene, hatet, volden. Hun har dokumentert det møysommelig. Hun har vært nysgjerrig, standhaftig. Livredd, og uredd. Hennes væren og vesen, måten hun har møtt alle mennesker på, har vært en viktig faktor til å få selv de mest hardbarka ekstremistene til å mykne opp, åpne opp, og komme en «fiende» i møte.

9. november kommer Khan til Arkivet i Kristiansand og snakker om temaet: «Møter med fienden. Er de også våre barn?».

Det blir også visning av den Emmy-vinnende filmen «White right: Meeting the enemy». I tillegg kommer tidligere svensk høyreekstremist, Kimmie Åhlen. Han skal snakke om veien inn og ut av voldelig ekstremisme. Kirkens Ungdomsprosjekt i Kristiansand vil snakke om sitt forebyggende arbeid, og hvor viktig det er å være «i noen sitt hjerte».

Se hele programmet og meld deg på her.

En lang og farlig vei
Deeyah Khan er datter av pakistansk far og afghansk mor. Hun er født og oppvokst i Norge, men allerede som liten støtte hun på rasisme. Dette både skremte henne og fikk henne til å føle seg alene, liten og utenfor. I 1997 flyktet hun til London, og videre til USA, etter flere trusler fra konservative krefter. Hun har opplevd både kidnappingsforsøk og drapstrusler.

– Det var ingen som sa «Stopp, dette er feil. Vi må støtte og beskytte denne jenta, hun er en av oss». Ingen sa det. I stedet følte jeg meg som den kofferten på bagasjebåndet på flyplassen som alltid ligger igjen til slutt, som ingen vil ha. Jeg har aldri følt meg så alene, så fortapt, har Khan tidligere uttalt under en Ted talk, om da hun valgte å reise for å komme seg i trygghet.

Til slutt forstod hun at hun ikke ville fortsette å flykte.
– Jeg kunne ikke bruke resten av livet mitt til å være redd. Og jeg innså også at min stillhet, vår stillhet, tillater misbruk å fortsette.  

Så jeg bestemte meg for at jeg ville prøve å forstå. Forstå hva det var som gjorde disse menneskene sinte, og forstå de dødelige konsekvensene av at vi ikke tok problemene deres seriøst.

Deeyah Khan

Khan ble tildelt Emmy-prisen for beste dokumentar, for filmen Banaz - A Love Story i 2013. Filmen handler om æresdrap i innvandrermiljøer i Europa. Hun har senere skapt dokumentarene Jihad: A Story of the Others (2015) og Islam's Non-Believers (2016).

– På Arkivet blir det visning av den Emmy-nominerte filmen «White right: Meeting the enemy», en film som viser hvor sterk og avgjørende empatiens kraft er i møte med voldelige ekstremister som vi tradisjonelt ser på som «fiender», sier sosialantropolog i RVTS Sør, Torunn Fladstad.

– Den interessen og nysgjerrigheten Khan møter mennesker med, der hun prøver å forstå hva som er grobunn for valg av tilslutning til voldelig ekstremisme, gjør en forskjell. Vi får innblikk i hvordan hennes måte å møte mennesker på, for noen har ført til en endring. Vi bør lytte og lære av hennes tilnærming i møter med «fienden». Hun går nær. Filmene Khan har produsert, og det hun skal snakke om på Arkivet 9. november, viser virkelig empatiens kraft. Å komme å høre på Deeyah Khan anbefales på det sterkeste, sier Fladstad.

Khans brennende ønske om å finne en dypere menneskelig årsak til skremmende og mørke sosiale krefter, åpner opp for en ny mulighet til å koble oss på hverandre og finne løsninger.

 Torunn Fladstad, RVTS Sør

– I stedet for å avvise mennesker med andre tankesett enn våre egne som monstre, har Khan bestemt seg for å finne mennesket bak masken, sier Fladstad.

Kimmies historie
I tillegg til Khan kommer svenske Kimmie Åhlen og forteller sin sterke historie.
– Kimmie er en av de som kunne vært i Khans film «White right: Meeting the enemy», forteller spesialpsykolog Lars Lyster i RVTS Øst.

Som liten var han ensom og ble mobbet. Så fant han tilhørighet i et ekstremistmiljø og ble nynazist og kriminell.
– Det spilte ingen rolle for meg at det var et destruktivt miljø. For første gang fikk jeg være en del av noe, har 26-åringen tidligere fortalt om sin historie.

Åhlen har vært ut og inn av fengsel i årevis. Nå er han ikke lenger høyreekstrem og har engasjert seg i å jobbe for å hjelpe folk ut av miljøet, og å reflektere over egne veivalg. Han har også vært involvert i den svenske valgkampen og jobber mot ekstremisme og rasisme.
– Hans fortelling er en sterk fortelling om veien inn og ut av ekstremisme. Kimmies historie hjelper oss å forstå – og gjør oss i bedre stand til å hjelpe, sier Lyster.

Dialogseminaret blir arrangert i samarbeid med RVTS Sør, RVTS Øst og Plattform ved Arkivet.

Se hele programmet og meld deg på her.

 

Siste nytt

Vi er en del av Stiftelsen Pilar Pilar