Etter flere år som miljøterapeut på barnehjem har jeg gjort meg noen viktige erfaringer. Jeg ser at det samme gjentar seg hver gang et nytt barn flytter inn, det er akkurat som det er et fast mønster i veien barnet går og i stegene den voksne derfor må gå for å klare å bygge relasjon og bli en voksen av betydning.
Kjell Gustumhaugen
Miljøterapeut
28.06.2018, kl. 06:00
Her er seks steg hjelperen ikke kommer utenom, om relasjon skal bygges.
1. Barnet må oppleve følelsesmessig påkobling.
Barnet er nødt til å erfare at du får tak i det som er vanskelig i en situasjon. Hvis ikke blir det bare kaos og du vil aldri komme i posisjon til å ta de neste stegene.
2. Barnet må oppleve at du gir respons på følelsene.
Barnet må oppleve at du tør å gå inn i det som er vanskelig. Du trenger ikke alltid ha en løsning, men kan hjelpe ved å sette ord på ting og gi barnet en opplevelse av at det er fint å dele det som er leit.
3. Barnet må oppleve at du beholder roen i oppkavede situasjoner.
Barnet trenger erfaringer med voksne som ikke blir stresset og viser uro når det koker. Dette er viktige steg på veien mot økt grunnleggende trygghet og ro i barnet.
4. Barnet må oppleve å bli rammet inn.
Når barnets uro blir overveldende må barnet oppleve at du tar kontroll over situasjonen, også om det betyr at du må ta kontroll over barnets kropp. Barnet bør ikke erfare at voksne begynner å løpe bak og ikke tør å sette grenser.
5. Barnet må oppleve verdien i delte opplevelser.
Relasjon bygges best når opplevelser deles. Barnet trenger å oppleve at du ikke bare bruker ord, men tenker samspill fremfor samtale.
6. Barnet må oppleve humoren og positiviteten din.
Som voksen skal du ikke grave deg ned i barnets livssituasjon, men bidra med lyst sinn og øyeblikksoptimisme.