Traumeekspertene Bruce Perry og Stuart Ablon kommer til Barnehøydekonferansen i oktober. De er to av verdens fremste forskere og praktikere innen arbeid med utviklingstraumatiserte barn og unge.
RVTS Sør
Nyheter
05.08.2018, kl. 09:36
Tekst: Solveig Espeland Ertresvaag, RVTS Øst
– Deres forståelse og metodikk gir mening og virker i praksis. Perry er en ener, og hans bok (The boy who was raised as a dog) vil jeg si revolusjonerte hele feltet og førte til et paradigmeskifte. Ablon er svært anerkjent – og en svært dyktig og engasjerende foreleser. Hans praktiske tilnærming gjør det lett å følge med. Begge er verdens fremste forskere og praktikere som arbeider med utviklingstraumatiserte barn og unge, sier Ane Heiberg Simonsen, spesialrådgiver i RVTS Øst.
RVTS Øst, RVTS Sør og Østbytunet behandlingssenter går sammen om å arrangere konferansen, som går av stabelen 22.- 23. oktober 2018. Mer informasjon om program og påmelding finner du på www.barnehøydekonferansen.no.
Perry og Ablon vil gjennom konferansen knytte teori til konkrete saker, der Ablon gir konkrete verktøy til terapeutisk arbeid som hviler på Perrys modell for å forstå utviklingstraumer. I tillegg vil det vises frem norske erfaringer og eksempler fra to av de første sentrene i Norge som har tatt i bruk denne forståelsen. Østbytunet behandlingssenter og Orion, Buskerud Ungdomshjem kommer for å dele erfaringer fra hvordan de har tatt i bruk Perrys forskning og modell i sine møter med barn og unge som har det vanskelig – med gode resultater.
Les også: Fra alarm til ro på tunet
Svært etterspurt
RVTS Sør og RVTS Øst opplever at traumebevisst arbeid er svært etterspurt.
Perry og Ablons teorier om viktigheten å møte mennesker på en trygg, rolig og kjærlig måte, har gjort meg til en tryggere hjelper. Til å våge og prøve ut hva som fungerer for akkurat dette barnet.
Pål Solhaug, RVTS Sør
– Jeg velger å tenke helhetlig og bredt når det gjelder helende aktiviteter og styrken i menneskemøtekompetanse. Det har vært med på å understøtte at det er fint å være hjelper med alle de styrkene og manglene man har. Det sier spesialrådgiver i RVTS, Sør Pål Solhaug i artikkelen Hvorfor Tore må få løpe.
Bred målgruppe
Ane Heiberg Simonsen mener at selv om forståelsen nå er til stede i mange tjenester, hersker det en del usikkerhet rundt hvordan dette kan løses praktisk i norsk hverdag.
– Det er et høyaktuelt tema, fremhever Simonsen:
Hvordan få til god grensetting og samtidig arbeide traumesensitivt? Vi har endret forståelsen, nå er tiden inne for å endre praksis.
Ane Heiberg Simonsen, RVTS ØSt
– Derfor er det også en bred målgruppe for konferansen. Det brede lag av alle som jobber med barn og unge er i målgruppen. Spesielt egnet er den for barnehage, skole og institusjoner, som vil få en forståelse for hvordan hjernen fungerer etter gjentatte traumer, hva de kan gjøre for barna de møter, hvordan rigge systemer og møte barna. Skal man endre en hjerne trengs det mer enn disiplin, sier hun.