Hopp til hovedinnhold

Dr.Gwyn om VerdiDialog

– Hei, jeg er Dr. Gwyn jobbet i 30 år med flyktninger. Nå vil jeg gjerne høre hvilke gode verdier du har med deg fra dine foreldre eller besteforeldre. Verdier du ønsker å ta med deg og bringe videre til dine barn!

Dr Gwyneth Øverland, RVTS Sør
Dr Gwyneth Øverland, RVTS Sør
Eva Dønnestad

Eva Dønnestad
RVTS Sør
15.04.2016, kl. 14:00


På denne måten åpner Dr. Gwyn Øverland sin bevisstgjøringsdialog med unge og voksne flyktninger på mottak.

– Først ser de litt forundret på hverandre, så ser de på meg. Når de skjønner at jeg mener alvor, at jeg virkelig er interessert i å høre hva som er deres gode verdier, begynner de å snakke engasjert sammen. Først to og to. Deretter deler vi med hverandre, sier Dr.Øverland ved RVTS Sør.

Film: Gwyneth Øverland om verdibasert arbeid blant flyktninger 

Gwyn forklarer at verdidialogen begynner med at hun forteller litt om seg selv og sine erfaringer. Hun forteller om forskningen sin på kambodsjanske ungdommer.

– De kom fra et land som var ødelagt av krig, men som kom til Norge som flyktninger. 30 år senere bor i Norge og har det veldig bra. De aller fleste. Når jeg i mitt forskningsprosjekt spør: Hvordan klarte du å overleve det som skjedde i Kambodsja og få et godt liv? Da sier de ingenting om at dette var fordi de hadde masse penger, var fri, bodde i et demokrati, hadde fint hus eller mange ting, Nei, de svarer:
”Vi har bra liv fordi vi gjorde det som var riktig. Vi gjorde det vi hadde lært av foreldrene og besteforeldrene i barndommen:

  • TA VARE PÅ HVERANDRE
  • TA ANSVAR FOR EGNE HANDLINGER
  • HA RESPEKT FOR EGEN OG ANDRES RELIGION

Når Dr.Gwyn så spør om de unge flyktningenes gode verdier, hva de har lært av sine foreldre og besteforeldre som de vil gi til sine barn, snakker de ivrig sammen og deler.
– Og det er ingenting eksotisk eller annerledes ved deres verdier. De er universelle, sier Dr.Gwyneth Øverland, RVTS Sør.

Film: Gwyneth Øverland om RAN 

Siste nytt

Vi er en del av Stiftelsen Pilar Pilar